donderdag 2 oktober 2014

Inburgeren op hoog niveau

Op donderdag 2 oktober beklommen ruim twintig mensen onder de vlag van VluchtelingenWerk Midden-Nederland de Utrechtse Dom als onderdeel van hun inburgeringscursus.

Sinds begin 2014 biedt VluchtelingenWerk Midden-Nederland inburgeringscursussen voor vluchtelingen en migranten. De cursus van – afhankelijk van het startniveau – 32, 48 of 64 weken speelt zich niet alleen af in het klaslokaal, maar kent ook uitstapjes. Deze korte excursies verenigen waar mogelijk het nuttige met het aangename. De groep die nu de Dom bezocht, was onlangs nog in de Utrechtse bibliotheek. Zij maken dus op allerlei manieren kennis met de Nederlandse samenleving.

Deze mensen zijn relatief kort in Nederland, maar toch is de spreektaal altijd Nederlands, ook onderling. Het verhaal van de gids van de Domtoren heeft ongetwijfeld bijgedragen aan de verdere verrijking van de woordenschat van deze inburgeraars. Waar anders hoor je woorden als “carillon”, “trans”, “kloosterkapel” of “stadsbeiaardier”? Dit ontmoedigde de deelnemers echter geenszins. Soms was er enige gebarentaal nodig om iets te verhelderen, maar alle deelnemers bleven tot het einde toe geboeid.

De klim viel niet alle deelnemers even makkelijk, maar het doorzettingsvermogen van met name sommige van de dames, die niet voor elkaar onder wilden doen en weigerden op te geven, belooft veel voor hun inburgeringsexamen waarmee zij hun cursus uiteindelijk zullen afsluiten.

 

Deel dit met anderen

Discussie