dinsdag 30 september 2014

Opvang asielzoekers in IJsselhallen Zwolle

De hogere instroom van vluchtelingen dit jaar, zorgt ervoor dat het COA (Centraal orgaan Opvang Asielzoekers) veel nieuwe locaties opent, ook in onze regio. Vrijdag 26 september begon de opvang in de IJsselhallen in Zwolle.

De opvang in Zwolle is bedoeld als PréPOL, een opvang waar vluchtelingen hun eerste dagen/weken doorbrengen tot zij terecht kunnen in de Proces Opvang Locatie (POL). De grote ruimte met stapelbedden is uiteraard niet ideaal, en we hopen en verwachten dan ook dat vluchtelingen snel weer naar hun volgende plek kunnen, waar de asielprocedure gestart wordt.

De rol van VluchtelingenWerk verschilt erg per locatie, in een PréPOL hebben we een heel beperkte rol, omdat het meer een soort wachtkamer is tot de procedure echt begint. Een paar uur per dag zijn er vrijwilligers aanwezig om algemene vragen te beantwoorden over de procedure die nog gaat volgen. Als asielzoekers eenmaal starten met hun procedure, krijgen ze daar van ons persoonlijke ondersteuning bij en informatie over. Na hun eventuele verblijfsvergunning start het inburgeren en integreren, ook daar speelt VluchtelingenWerk een grote rol in.

In Zwolle krijgen we veel hartverwarmende reacties van mensen die iets voor de vluchtelingen in de IJsselhallen willen betekenen. Het is geweldig om te zien hoe Zwollenaren om deze vluchtelingen heen gaan staan! Op dit moment heeft VluchtelingenWerk in de IJsselhallen geen extra vrijwilligers nodig, vanwege de aard van de opvang. Het COA zoekt wel vrijwilligers, je kunt je bij hen aanmelden via infozwolle@coa.nl.  Onze locatie in Zwolle is ook altijd op zoek naar enthousiaste vrijwilligers die zich willen inzetten voor vluchtelingen die al in de stad Zwolle wonen. De vacatures daarvoor vind je op onze vacaturepagina.

Zwolle is overigens niet de enige nieuwe locatie in Overijssel en Gelderland. Zo is er in Doetinchem een Proces Opvang Locatie gekomen en worden er in  Rekken, Zutphen en Azelo nieuwe locaties geopend.

Deel dit met anderen