Joep (50): "Ik leer ook veel van hem"

Als vrijwillig maatschappelijk begeleider help je een vluchteling tijdens zijn eerste stappen in zijn nieuwe leven. Joep is nu de begeleider van Mustafa.

Elkaar langzaam leren kennen

Sinds een aantal jaar is Joep vrijwilliger voor VluchtelingenWerk en hij vindt het nog steeds ontzettend leuk werk. De eerste ontmoeting met Mustafa kan hij zich nog goed herinneren. "Ik zag een jonge kerel staan, erg vriendelijk maar wel gesloten. Hij durfde niet zoveel te zeggen. We leren elkaar steeds beter kennen. Mustafa begon me te vertrouwen, zag dat ik mijn best voor hem deed. Hij stelde zich steeds meer open en begon ook vragen te stellen over mijn leven."

Een bijzondere jongen

Joep vertelt dat Mustafa als snel bezig was met het leren van de Nederlandse taal. "In het asielzoekerscentrum bestudeerde hij al Nederlandse boeken. Toen ik dat hoorde wist ik dat ik met een bijzondere jongen van doen had." Joep helpt Mustafa maar hij leert ook van hem. "Dat  je met een positieve instelling een veel fijner leven hebt en dat je met weinig toch heel ver kunt komen."

Kijken naar de toekomst

Nu komt Joep nog ongeveer één keer in de week bij Mustafa. Over het leven in Soedan weet Joep niet veel, alleen dat het een heftige tijd was. Mustafa praat er niet graag over. Daarom kijken ze samen liever naar de toekomst. "Mustafa is verder gegaan, hij gaat voor een nieuw leven in Nederland en zet daar ook zijn schouders onder. Dat bewonder ik en daar wil ik hem zo goed mogelijk bij helpen."

  • Lezen wat Mustafa over Joep vertelt? Zijn verhaal lees je hier.

Deel dit met anderen

Meer persoonlijke verhalen

Ben je vrijwilliger/vluchteling of sympathisant en heb je ook een interessant verhaal? Laat het ons weten!