Mustafa, Soedan

Mustafa (23), Soedan: "Ik merk dat ik me steeds beter alleen kan redden"

Mustafa woont sinds een paar jaar in Nederland. Hij probeert samen samen met Joep, zijn maatschappelijk begeleider, zijn leven op de rails te krijgen.

Heftige vlucht

Mustafa heeft een lange vlucht achter de rug voordat hij in Nederland terechtkwam. "In 2009 vluchtte ik uit Soedan naar Europa", vertelt Mustafa. Eerst heeft hij nog twee jaar in Griekeland gewoond. Dat was een heftige tijd. "Daar was het echt verschrikkelijk. De vluchtelingenkampen zaten overvol en vaak sliep ik op straat, met koud en nat weer."

Lastige eerste stappen in Nederland

Mustafa kreeg de kans om naar Nederland te gaan en greep deze met beide handen aan. "Daarom doe ik ook erg mijn best hier." Toch is het wel wennen in een nieuw land. "Ik kon niet lezen, sprak de taal niet goed en ondertussen kreeg ik allemaal brieven van instanties die ik moest beantwoorden." Zijn vrijwillig maatschappelijk begeleider Joep heeft hem vanaf het allereerste begin geholpen om alles te regelen.

Vriend en helper in één

Langzaamaan lukt het Mustafa steeds meer om zijn leven in Nederland vorm te geven. "Ik merk dat ik me steeds beter alleen kan redden." Mustafa heeft zijn inburgeringsexamen gehaald en gaat nu beginnen met een opleiding tot automonteur. Joep blijft belangrijk voor hem: "Ik weet hem bij ingewikkelde zaken nog wel te vinden, hoor." Daarnaast blijven ze contact met elkaar houden. "Soms komt hij ook gewoon even langs voor een kopje koffie. Ik heb hem verteld dat hij altijd welkom is. Ik heb in mijn leven nog nooit een mens zoals Joep ontmoet: zo open, vrolijk en actief. Hij is echt een vriend en een helper in één."

  • Benieuwd maatschappelijk begeleider Joep over Mustafa vertelt? Kijk dan hier.

Deel dit met anderen

Meer persoonlijke verhalen

Ben je vrijwilliger/vluchteling of sympathisant en heb je ook een interessant verhaal? Laat het ons weten!