Ton (79): "Ik kom niet als schoolmeester bij hem op bezoek"

Ton heeft vroeger gewerkt als leraar. Nu brengt hij deze achtergrond en ervaringen mee in zijn werk als taalcoach.

Beginnen met vrijwilligerswerk

Ton (rechts op de foto) heeft altijd gewerkt in het onderwijs. Na zijn pensionering is hij vrijwilliger geworden bij VluchtelingenWerk. "Ik gaf Nederlandse les in een opvangcentrum. Later deed ik het maatschappelijk spreekuur bij VluchtelingenWerk in Wageningen. Omdat er minder vluchtelingen kwamen, werd het op het spreekuur steeds rustiger. Daarom besloot ik taalcoach te worden, om vluchtelingen te helpen die al in deze regio wonen."

Een kroketje eten

Ton is nu de taalcoach van Bereket. Iedere week gaat Ton bij Bereket langs en oefenen ze samen de Nederlandse taal. "Toch kom ik niet als schoolmeester bij hem op bezoek. Soms pakken we ook een terrasje, eten een kroketje, drinken wat. Bereket praat dan weleens over zijn land", vertelt Ton. "Voordat ik hem kende wist ik niet veel over Eritrea. Over de dingen die hij daar heeft meegemaakt, spreken we eigenlijk nooit. Ik vraag daar ook niet naar, maar ik realiseer me heel goed dat je niet zomaar een status als vluchteling krijgt."

De toekomst van Bereket

Ton en Bereket praten ook over zijn toekomst in Nederland: "Ik hoop dat hij een kans krijgt om zich te ontplooien. Een studie zou mooi zijn, maar dat kost ook een hoop geld. De banen liggen nu ook niet voor het oprapen. Maar ik ga ervan uit dat Bereket zijn plek wel vindt."

  • Lees hier wat Bereket vertelt over taalcoach Ton

 

Deel dit met anderen

Meer persoonlijke verhalen

Ben je vrijwilliger/vluchteling of sympathisant en heb je ook een interessant verhaal? Laat het ons weten!