Stagiaire Jasmin (21): "Vluchtelingen hebben zoveel aan hun hoofd"

Jasmin loopt een jaar stage bij VluchtelingenWerk en werkt op een proces opvanglocatie (POL). Daar begeleidt Jasmin asielzoekers die nog maar een paar dagen in Nederland zijn en aan de start van hun asielprocedure staan.

Angst en stress

Jasmin volgt de opleiding Sociaal-maatschappelijke Dienstverlening. Tijdens haar stage biedt ze ondersteuning aan asielzoekers en geeft ze voorlichting over de asielprocedure. “Vandaag sprak ik met een jongen die erg zenuwachtig is voor de gesprekken met de IND. Zijn hele leven hangt immers af van hun beslissing. Toch probeer ik positief te blijven en hem te kalmeren, zodat hij niet vol angst en stress zijn asielprocedure start. Maar het is moeilijk, vluchtelingen hebben ook zoveel aan hun hoofd.”

Nederlandse onbenulligheden

In haar stage heeft ze geleerd haar eigen emoties ook een plek te geven. “In die eerste weken vond ik het moeilijk om de verhalen van vluchtelingen los te laten als ik naar huis ging. Vooral de verhalen van mensen van mijn eigen leeftijd grijpen me altijd erg aan. Als ik daarna vrienden en klasgenoten hoor klagen over onbenullige dingen, realiseer ik me dat wij het heel goed hebben in Nederland.”

Machteloos gevoel

“Vaak staan mensen geëmotioneerd aan onze balie en hebben vragen waar ik hen niet bij kan helpen. Zo vroeg een Syrische man of zijn gezinshereniging niet wat sneller kan gaan, omdat hij zijn vrouw en kind zo verschrikkelijk mist. Ik voel me machteloos als ik iemand niet kan helpen, maar ook dat moest ik leren loslaten.”

Haar collega’s en begeleiders waren daarbij onmisbaar. Jasmin vertelt over de onderlinge goede sfeer en de dagelijkse groepsgesprekken. “Zij hebben mij het gevoel gegeven dat ik het kan en daarom durfde ik ook steeds meer. Ik ben erg gegroeid het afgelopen jaar.”

De kleine dingen

Mooie en leuke ervaringen waren er trouwens ook genoeg, wil ze nog even zeggen. “Zoals de man die vandaag dolblij langskwam. Hij kreeg een verblijfsvergunning en ziet over twee dagen zijn familie weer. Maar het zit ook in de kleine dingen; als ik de post overhandig waar iemand enorm naar uitkeek, bijvoorbeeld.”

Ook haar volgende en tevens laatste stage van haar opleiding zal bij VluchtelingenWerk zijn. Jasmin: “Later wil ik heel graag een baan bij VluchtelingenWerk.”

Deel dit met anderen

Meer persoonlijke verhalen

Ben je vrijwilliger/vluchteling of sympathisant en heb je ook een interessant verhaal? Laat het ons weten!