Hadeer al Mosalam aan het werk

Hadeer, Irak: 'Dankzij Vrouw en werk kon ik mezelf ontwikkelen'

Toen de Irakese Hadeer in 2010 in Nederland kwam met haar dochtertje kon ze alleen maar huilen over alles wat ze verloren had: haar thuisland en haar man. Nu, vier jaar later, is ze aan de slag als tandtechnicus. Dankzij het project Vrouw en werk en haar coach Romke.

Leven in veiligheid

Na de zware beginperiode drong het besef door dat een kind niks heeft aan een moeder die in het verleden leeft. Hadeer: “Een leven in veiligheid is pas compleet als je jezelf kunt ontwikkelen en aan de slag kunt. De vraag was alleen: hóe? Ik was nog bezig met inburgering, wist niks van Nederland en ook van de taal snapte ik weinig.”

Hulp van een jobcoach

VluchtelingenWerk kan dan helpen door de inzet van een jobcoach: een vrijwilliger die steun biedt in de zoektocht naar werk. Hadeer kreeg als jobcoach Romke van der Steeg die haar aanmeldde voor het project Vrouw en werk van VluchtelingenWerk. Ze kon direct een taalopleiding doen. Hadeer: “Dankzij Vrouw en werk kon ik mezelf verder ontwikkelen.”

Negentig open sollicitaties

Daarnaast startte Hadeer een stage als tandtechnicus, een vak dat ze in Irak uitoefende. Dat stelde haar in staat om haar kennis en vaardigheden bij te spijkeren. De volgende stap was solliciteren: Hadeer stuurde negentig open sollicitaties. “Ïk zag op tegen het nabellen van bedrijven en vooral ook tegen mijn eerste sollicitatiegesprek. Gelukkig bereidde Romke me prima voor!”

Snel Nederlands leren

En hoe is het nu met Hadeer? Eind 2013 kon ze als tandtechnicus aan de slag bij Dental Elysee, een bedrijf met vestigingen in heel Nederland. “Heel fijn: nieuwe medewerkers worden prima opgevangen en begeleid. Het bedrijf heeft veel aandacht voor scholing en bijscholing. En voor mij heel belangrijk: je wordt afgerekend op wat je kunt en niet op je geschiedenis. Ik werk bovendien met collega’s en de voertaal is Nederlands. Dan leer je snel.”

Meer informatie

Lees meer over het project Vrouw en werk

Deel dit met anderen

Meer persoonlijke verhalen

Ben je vrijwilliger/vluchteling of sympathisant en heb je ook een interessant verhaal? Laat het ons weten!