Billy (41), Burundi: “We waren niet veilig in het vluchtelingenkamp”

Nadat Billy en zijn zusje het etnisch geweld in Burundi waren ontvlucht, kwamen ze terecht in een vluchtelingenkamp in Tanzania. Ook daar waren ze niet veilig en kwamen uiteindelijk als uitgenodigde vluchtelingen in Nederland terecht.

  • opsomming
  • opsomming
  • TEST

Niet veilig

“Ik zat dertien jaar in het kamp”, vertelt Billy. “De strijd ging er gewoon door. Mensen werden gedood, onder wie een goede vriend. Ik zag het gebeuren. De Tanzaniaanse politie moest ons beschermen. Maar zij dachten waarschijnlijk: ‘Wij gaan niet dood voor jullie, we hebben niets met dit conflict te maken'."

Praktische hulp

Billy deed een dringend beroep op de Verenigde Naties en mocht na een lange procedure met zijn gezin en zusje als uitgenodigde vluchteling naar Nederland komen. In de beginperiode werden ze ondersteund door VluchtelingenWerk. “De vrijwilligers hielpen vooral met praktische dingen, zoals het inrichten van ons huis. Dat was heel fijn, want we hadden niets toen we aankwamen. We konden ook bij hen terecht als we brieven of formulieren niet begrepen.”

Anderen helpen

Al snel konden ze zichzelf redden. Billy studeerde Maatschappelijk Werk en is nu zelf vrijwilliger bij VluchtelingenWerk. “Voor ik moest vluchten, studeerde ik rechten. Die kennis kan ik nu inzetten om anderen te helpen tijdens hun asielprocedure. Dat voelt heel goed.”

Tv-programma Joris United

Na ruim twintig jaar kwam Billy erachter dat zijn moeder, broer en zus nog leven. In het tv-programma 'Joris United' werd de familie herenigd. Wil je deze ontroerende uitzending terugkijken? Dat kan op de site van Uitzending Gemist.

Deel dit met anderen

Meer persoonlijke verhalen

Ben je vrijwilliger/vluchteling of sympathisant en heb je ook een interessant verhaal? Laat het ons weten!