Claire, vrijwilligster op het grensdetentiecentrum op Schiphol

Claire Korpershoek (29): "Ik zie veel schrijnende gevallen"

Claire Korpershoek is freelance mediator. Daarnaast werkt ze als vrijwilliger voor VluchtelingenWerk in het detentiecentrum op Schiphol. Het grenshospitium is een gevangenis, waar asielzoekers worden opgesloten naast bolletjesslikkers en andere criminelen.

Vluchtelingen onschuldig in de gevangenis

“Ik werk hier nu drieënhalf jaar. Vorig jaar is het grenshospitium verhuisd naar een splinternieuw gebouw. De leefomstandigheden zouden hier beter zijn. En inderdaad, het is er ruimer, mensen kunnen er sporten en zelf koken. Het beleid is ‘humaner’, zoals ze dat zo mooi verwoorden. Maar dat doet niets af aan het feit dat het een gevangenis is, waar onschuldige mensen worden opgesloten. Mensen die niets anders hebben gedaan dan asiel aanvragen.”

Hulp en begeleiding

Tijdens een gemiddelde werkdag in het grenshospitium geeft Claire voorlichting aan net gearriveerde asielzoekers, neemt ze contact op met asieladvocaten of de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) en helpt ze met het verzamelen van bewijsmateriaal dat asielaanvragen kan ondersteunen. “Het beleid kan ik niet veranderen, maar ik kan de mensen die ermee te maken krijgen wel zo goed mogelijk begeleiden en uitleggen wat ze kunnen verwachten. Ik benadruk altijd dat ze hier niet zijn omdat ze iets fout hebben gedaan, dat ze geen crimineel zijn.”

18 maanden in de cel

“Sommige mensen reageren heel gelaten op hun detentie”, zegt Claire. “Anderen zijn juist boos of gefrustreerd. Maar als je uitlegt waarom ze hier zijn, begrijpen ze het meestal wel.” Die berusting duurt niet eeuwig. “Lange tijd aanvaarden ze de situatie waarin ze verkeren. Maar als het te lang duurt, verliezen ze de moed. Grensdetentie kan tot 18 maanden duren en dan breken zelfs de grootste doorzetters. Mijn werk is soms heel moeilijk. Ik zie veel schrijnende gevallen.”

Oneerlijk

Claire wil zich blijven inzetten voor vluchtelingen. Om het vol te houden moet ze haar ervaringen ook weer van zich af kunnen zetten. “Maar als ik aan het eind van de dag naar huis fiets en mijn hoofd leegmaak, zitten zij nog in de cel. Dat is heel oneerlijk.”

Meer weten over grensdetentie? Lees ons standpunt over grensdetentie.

Deel dit met anderen

Meer persoonlijke verhalen

Ben je vrijwilliger/vluchteling of sympathisant en heb je ook een interessant verhaal? Laat het ons weten!