Syrië: miljoenen mensen op drift

In Syrië is sinds 2011 een burgeroorlog aan de gang die al aan meer dan honderdduizend mensen het leven heeft gekost. Ruim 3 miljoen Syriërs zijn naar een buurland gevlucht en 6,5 miljoen mensen leven ontheemd in Syrië. Ook in Nederland zoeken Syriërs bescherming. In 2013 vragen 2.673 Syriërs asiel aan, tot en met augustus 2014 zoeken 5.889 Syriërs hier bescherming.

 • Basisinformatie
  Vlag Vlag Afghanistan
  Inwoners 21 miljoen
  Hoofdstad Damascus
  Officiële taal Arabisch
  Religie 90% is islamitisch (74% soennitisch; overige 16% bestaat uit shi'iten, alawieten, druzen, ismaëlieten en jezidi's) en 10% christen
  Bekende Syriër        Sanharib Malki (voetballer) 

   

 • Geschiedenis

  In 1946 wordt Syrië onafhankelijk van Frankrijk. In de daaropvolgende jaren vinden er meerdere staatsgrepen plaats. In 1970 komt Hafez al-Assad via een staatsgreep aan de macht. Hij bevoordeelt met name de minderheidsgroep van alawieten, waartoe hij zelf behoort.

  Repressie van tegenstanders Assad

  Assad bouwt een reputatie op als strikte, onbuigzame leider die hard optreedt tegen politieke dissidenten. Zo slaat hij een opstand van de Moslim Broederschap in 1982 meedogenloos neer, met 20.000 doden tot gevolg. Tijdens zijn leiderschap ontvluchten veel politieke tegenstanders het land. 

  Zo vader, zo zoon

  In 2000 volgt Bashar al-Assad zijn overleden vader op. De hoop op verbetering blijkt een illusie. De machtswisseling brengt geen grote politieke veranderingen teweeg. Honderden vermeende tegenstanders van het regime ontvluchten jaarlijks het land.

 • Huidige situatie

  Vanaf maart 2011 worden grote demonstraties georganiseerd tegen het repressieve regime van Assad. Aanvankelijk zijn het vreedzame demonstraties, maar Assad treedt keihard op en zet het leger in. De onlusten veranderen al snel in een burgeroorlog wanneer de opstandelingen naar de wapens grijpen. Ze krijgen delen van het land in handen.

  Mensen op drift door burgeroorlog

  Volgens schattingen van de VN zijn bij de burgeroorlog al meer dan 100.000 mensen omgekomen. Ruim 4 miljoen Syriërs zijn binnen Syrië op de vlucht geslagen (ontheemd) en 2,6 miljoen Syriërs vluchten naar omliggende landen, met name Libanon, Jordanië, Turkije, Irak en Egypte.

  Ook in Europa zoeken Syriërs bescherming. Sinds het begin van de burgeroorlog in april 2011 vragen ruim 75.000 Syriërs asiel aan, waarvan bijna 50.000 in 2013. 60% daarvan in Zweden of Duitsland.

  Mensenrechten in het gedrang

  Het Syrische leger en de veiligheidsdiensten maken zich schuldig aan grootschalige mensenrechtenschendingen. Ook sommige opstandelingen begaan mensenrechtenschendingen, zij het op kleinere schaal.

 • Groepen die gevaar lopen

  De huidige situatie in Syrië is extreem gevaarlijk en instabiel. Veel mensen hebben dan ook een goede reden om het land te ontvluchten.

  Volgens de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties (UNHCR) voldoen de meeste Syriërs die zijn gevlucht  aan de voorwaarden voor vluchtelingenschap volgens het VluchtelingenVerdrag. In Nederland krijgen alle Syrische asielzoekers die geen actieve aanhangers zijn van het regime in principe bescherming.

 • Cijfers
  • In 2013 zoeken 2.637 Syriërs bescherming, in de eerste acht maanden van 2014 vragen 5.889 Syriërs asiel aan in Nederland.
  • In Nederland wonen 11.665 Syriërs waarvan 4.023 hier zijn geboren.
  • Sinds het begin van de burgeroorlog in april 2011 vragen 76.373 Syriërs asiel aan, waarvan alleen al 48.671 in 2013. 60% daarvan zoekt bescherming in Zweden of Duitsland.
  • In 2013 en 2014 vangt Europa 16.159 Syriërs op als onderdeel van het hervestigingsprogramma van de VN vluchtelingenorganisatie UNHCR. Een klein deel van de Syriërs uit de vluchtlingenkampen in de regio worden op deze manier gehervestigd.   
  • Bijna één op de drie Syriërs is op de vlucht voor het geweld. 6,5 miljoen Syriërs zijn ontheemd (op de vlucht in eigen land), 3 miljoen Syriërs zijn hun land ontvlucht. Bron: UNHCR

Meer informatie

Deel dit met anderen