Meer nieuwsberichten

Persoonlijk verhaal

vrijdag 20 september 2013

Kamermeerderheid voor 250 Syrische vluchtelingen bovenop quotum

VluchtelingenWerk Nederland is tevreden met het besluit van de Tweede Kamer om 250 Syrische vluchtelingen extra op te vangen, maar blijft pleiten voor het verhogen van het totale quotum. Jaarlijks nodigt Nederland 500 vluchtelingen wereldwijd uit om zich hier te vestigen. De 250 Syriërs moesten volgens staatssecretaris Teeven binnen dat quotum vallen. De Tweede Kamer ziet in dat deze humanitaire ramp niet ten koste mag gaan van vluchtelingen uit andere landen, en heeft anders besloten.

Vluchtelingen uit andere landen

Want er is nog veel meer opvang nodig. Volgens de UNHCR zijn in 2014 wereldwijd 691.000 hervestigingsplaatsen nodig. Zoals bijvoorbeeld voor een deel van de honderdduizenden Congolezen die als gevolg van de burgeroorlog in hun land gevlucht zijn naar omliggende landen als Rwanda en Oeganda. Deze vluchtelingen verblijven daar in kampen onder zware en onveilige omstandigheden.

Uitnodiging 250 Syriërs te weinig

Iedere vluchteling die bescherming krijgt is er één. Maar de opvang van 250 van de in totaal 2.000.000 Syriërs die hun land zijn ontvlucht is helaas nog te weinig. Volgens de Verenigde Naties hebben we te maken met de grootste vluchtelingencrisis van onze tijd. VluchtelingenWerk vindt dat EU-landen onderling afspraken moeten maken over de hervestiging van zieken, kwetsbaren en vervolgde minderheden.

Meer informatie

Deel dit met anderen

Discussie