Rodaan Al Galidi, Irak: 'Ik dacht dat het niet erger kon'

'Liever niet, antwoordt de liefde', de nieuwste dichtbundel van schrijver Rodaan Al Galidi uit Irak, ligt in de winkels. Hij vertelt over de explosieve situatie in Irak. Lees het interview én maak kans op zijn mooie bundel!

Onmogelijk in Irak blijven

"Ik dacht dat het niet erger kon worden dan leven onder het regime van Saddam Hossein", zegt schrijver Rodaan Al Galidi uit Irak. "Maar ik had het mis. Vroeger hadden Irakezen maar één man te vrezen, nu duizenden. De leerlingen van Saddam zijn nog harder en meedogenlozer dan hun leraar." Rodaan vluchtte na zijn studententijd naar Nederland om aan de dienstplicht te ontsnappen. "Wapens, geweld, bevelen opvolgen: ik vind het vreselijk en als je een eigen mening hebt, is het onmogelijk om in Irak te blijven."

Een groot contrast

De asielaanvraag van Rodaan werd keer op keer afgewezen, maar in 2007 kwam hij in aanmerking voor het Generaal Pardon. Het grootste gedeelte van zijn familie woont nog wel in Irak. Het leven van Rodaan staat in groot contrast met dat van zijn achtergebleven broers en zussen. "Mensen raken snel gewend aan hun situatie", vertelt Rodaan. "In Nederland is de bevolking bezig met het weer, of ze kunnen barbecueën of niet. In Irak zijn de mensen bezig met de dood, met aanslagen en autobommen."

  • Lees hier een voorpublicatie uit de bundel.

Deel dit met anderen

Meer persoonlijke verhalen

Ben je vrijwilliger/vluchteling of sympathisant en heb je ook een interessant verhaal? Laat het ons weten!