Mariam (9), Somalië: 'Ik vind het concert heel spannend!'

Na maanden oefenen zijn de kinderen van basisscholen in asielzoekerscentra er klaar voor: de 'Symfonie voor Angsthazen en Durfals' gaat van start! Mariam uit Somalië kijkt haar ogen uit in de grote zaal van het Concertgebouw.

Een jongen die nooit bang is

"We hebben bijna elke dag geoefend in de klas, maar ik oefende ook veel na schooltijd", vertelt Mariam (op de foto). "Thuis voor mijn ouders, in de speeltuin: eigenlijk overal." De school van Mariam in het Limburgse Echt doet samen met die in Dronten, Flevoland, mee aan het muziekproject Kind in Harmonie. De juffen en meesters hebben met een speciaal lespakket de kinderen voorbereid op de grote eindshow in het Concertgebouw. Ze zingen tijdens het concert liedjes en maken met bodypercussie gebruik van hun hele lichaam. Onder begeleiding van het orkest Holland Symfonia vertellen zij een verhaal over een jongen die nooit bang is. Miriam is een beetje zenuwachtig voor het concert. "Ik heb er bijna een beetje buikpijn van."

Zelfvertrouwen groeit

Het project van VluchtelingenWerk Nederland is bedoeld om asielzoekerskinderen in contact te brengen met muziek, maar niet alleen hun muzikale ontwikkeling werd bevorderd. "Door de liedjes duidelijk uit te leggen, leren de kinderen veel nieuwe woorden. Sommige leerlingen zitten net bij ons op school en spreken de Nederlandse taal niet. Toch kunnen ze de tekst van de liedjes al helemaal meezingen", vertelt juf Boukje trots. "Ook bloeien de kinderen op naar mate we meer oefenen. Als ze een liedje of dans onder de knie hebben, zie je dat hun zelfvertrouwen groeit."

Bekijk een filmpje

 

 

Deel dit met anderen

Meer persoonlijke verhalen

Ben je vrijwilliger/vluchteling of sympathisant en heb je ook een interessant verhaal? Laat het ons weten!