Roza (midden) heeft het naar haar zin tijdens de kindervakantieweek

Roza (12), Irak: "Het vakantiekamp is leuk!"

Vuurtjes stoken, zwemmen, speurtochten houden: gewoon lekker zorgeloos vakantievieren. Even weg uit het asielzoekerscentrum of opvanghuis en alle zorgen vergeten. De kinderen bloeien helemaal op. Begeleidster Mara: “Ze hebben extreem veel meegemaakt.”

UIt schulp kruipen

De zusjes Roza (12, midden op de foto) en Djoza (9) uit Irak zijn mee met een week voor kinderen van negen tot twaalf jaar. “Meneer Wim van VluchtelingenWerk heeft ervoor gezorgd dat we hier zijn”, vertelt Roza. “Hij zei dat het vakantiekamp leuk is en dat er lieve juffen zijn.” Begeleidster Monique: “De eerste dagen was Djoza heel zenuwachtig”, vertelt begeleidster Monique. “Je ziet dat ze getraumatiseerd is. Nu kruipt ze helemaal uit haar schulp. Zo mooi om te zien. Het mooiste moment was in het zwembad. Zodra ze in het water lag, kon ze zichzelf ontspannen en zag je haar genieten.”

Bonte avond

Ook hun broertje Haroen (10) is mee. Ze wonen nog maar kort in Nederland en spreken de taal nog niet zo goed. Tijdens deze week gaat hun Nederlands met sprongen vooruit. Op de bonte avond verbazen Roza en Haroen de hele groep door samen voor te lezen uit een Nederlands boek. “Zo stoer”, vertelt de begeleidster van het kamp. “Heel gaaf om te zien hoe ze zich in een week ontwikkeld hebben.”

Deel dit met anderen

Meer persoonlijke verhalen

Ben je vrijwilliger/vluchteling of sympathisant en heb je ook een interessant verhaal? Laat het ons weten!