Ibtisam ging mee met de kindervakantieweken

Ibtisam (15), Somalië: "Een weekje niet aan moeilijkheden denken"

Ibtisam (15, links op de foto) uit Somalië kijkt hoe een paar jongens lenig over elkaar heen springen en hun breakdancekunsten laten zien. Ruim twintig jongeren zijn mee met een sportieve vakantieweek speciaal voor jonge vluchtelingen, mogelijk gemaakt door VluchtelingenWerk.

Problemen wegstoppen

Ze hebben gezwommen, speurtochten gehouden en zijn naar de markt geweest. Bijna alle jongeren in deze groep zijn zonder ouders naar Nederland gekomen. “Ze zijn sterk en onafhankelijk”, vertelt begeleidster Mara. “Ze hebben extreem veel meegemaakt. Veel van hen stoppen hun problemen weg, ze hebben niemand om mee te praten. Ik probeer ze aandacht te geven. Als ze willen kunnen ze hun verhaal doen. Of soms is een knuffel genoeg. In het begin zag je hen nog aftasten. Nu kunnen ze het goed met elkaar vinden, je ziet jongeren van allerlei culturen samen optrekken.”

Moeder nog in Syrië

Ibtisam wil deze week nieuwe vrienden maken, net als vorig jaar. “Het was toen zo leuk dat ik me weer heb ingeschreven.” Ze woont in een opvanghuis voor alleenstaande minderjarige asielzoekers. Op haar veertiende kwam ze naar Nederland. Ze heeft inmiddels een verblijfsvergunning. “Mijn moeder is terechtgekomen in Syrië. Ik mis haar enorm en maak me veel zorgen om haar. We hebben elkaar al twee jaar niet meer gezien. Soms word ik er heel depressief van.  Het is fijn om een week lang niet aan alle moeilijkheden te denken.”

Deel dit met anderen

Meer persoonlijke verhalen

Ben je vrijwilliger/vluchteling of sympathisant en heb je ook een interessant verhaal? Laat het ons weten!