Liberty en haar familie kwamen op uitnodiging naar Nederland

Liberty (24), Myanmar: "Mijn verleden zal me blijven achtervolgen"

De Nederlandse overheid nodigt ieder jaar ongeveer vijfhonderd vluchtelingen uit. Vluchtelingen die voor deze hervestiging in aanmerking komen, leven vaak jaren onder erbarmelijke omstandigheden in een vluchtelingenkamp, zonder perspectief op verandering. De Birmese Liberty kwam vorig jaar samen met haar ouders en zus op uitnodiging naar Nederland.

Hutje van bamboe

"We woonden in een hutje van bamboe, in het Birmese vluchtelingenkamp Mae La in Thailand (Birma heet nu Myanmar, red.). Ik droomde altijd over een beter leven. Ergens wist ik dat ik het kamp ooit zou verlaten. De dag dat ik hoorde dat we naar Nederland mochten komen, zal ik nooit vergeten. Ik was zo ontzettend blij."

Zorgen om vrienden

"Mijn verleden zal me blijven achtervolgen. Veel vrienden wonen nog steeds in het kamp en komen het terrein waarschijnlijk nooit meer af. Ik maak me zorgen om hen. En ook al is mijn directe familie nu veilig, we zijn nog niet compleet. Mijn broer is namelijk naar Amerika gevlucht en kan niet naar Nederland komen."

Dokter worden

"In de toekomst wil ik medicijnen studeren en dokter worden. Dat kan pas als mijn Nederlands goed genoeg is. Daarom volg ik naast de verplichte Nederlandse lessen voor de inburgeringscursus, ook lessen aan de universiteit en doe ik twee dagen vrijwilligerswerk.  Mijn hoofd stroomt over van de Nederlandse woordjes."

Deel dit met anderen

Meer persoonlijke verhalen

Ben je vrijwilliger/vluchteling of sympathisant en heb je ook een interessant verhaal? Laat het ons weten!