Henk Brandt begeleidt gezinsherenigingen

Henk Brandt: "Gezinshereniging is belangrijk voor integratie"

Henk Brandt is vrijwilliger juridische hulpverlening bij VluchtelingenWerk Amstel tot Zaan. Hij begeleidt vluchtelingen bij hun aanvraag voor gezinshereniging. “Vechten tegen de bureaucratie, dat is wat ik vooral doe in dit werk.”

Een procedure van vier jaar

“Een van mijn cliënten vluchtte uit Sierra Leone nadat hij met succes zijn twee dochters redde uit de handen van een rituele clan”, vertelt vrijwilliger Henk Brandt bij wijze van voorbeeld. “Hij wilde niet dat de meisjes besneden zouden worden. Zonder problemen kreeg hij een verblijfsvergunning. Bijna vier jaar geleden begon de man de procedure om zijn vrouw en twee meiden naar Nederland te krijgen. De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) heeft twee keer negatief beslist over zijn aanvraag. Ondertussen overleden zijn vrouw en jongste dochter in Sierra Leone.”
De rechter maalde de laatste beslissing tot gort, waarop de dienst opnieuw de zaak in behandeling nam. Dus daar zat Brandt weer met zijn cliënt. “We spraken met een IND-medewerker die deze zaak goed kent. Toch begon hij zonder gêne de procedure van voren af aan, met vragen als: ‘wanneer bent u geboren?’ Toen hij ijskoud vroeg hoeveel kinderen hij had, brak mijn cliënt.”

Beuken tegen betonnen muur

Het zijn voorbeelden als deze die Brandt de uitspraak ontlokken dat hij het gevoel heeft tegen een betonnen muur te beuken. “Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat deze regering bewust geen prioriteit geeft aan gezinshereniging en de bureaucratie opstookt. Hoe kan het anders dat aanvragen voor gezinshereniging de eerste maanden niet in behandeling worden genomen?” Het maakt hem niet alleen boos, hij ziet ook praktische bezwaren aan het huidige beleid voor gezinshereniging. “Nederland vraagt aan deze mensen om onmiddellijk te integreren. Maar dat kun je niet van hen verwachten. Je kunt niet een taal leren, werken en meedoen wanneer je vrouw en kinderen aan de andere kant van de wereld gevaar lopen.”

Tegenkracht in huidig klimaat

Als directeur van een grote zorginstelling riep Brandt altijd dat het goed was om na vijf jaar iets anders te gaan doen. Het is inmiddels vijf jaar geleden dat hij zijn baan opzegde en zich aanmeldde als vrijwilliger van VluchtelingenWerk. Maar aan stoppen denkt hij voorlopig niet. “Dit werk verbreedt mijn wereld. Ik maak veel narigheid mee, maar ga er niet aan onderdoor. Het sterkt me juist in mijn overtuiging dat er een tegenkracht nodig is in het huidige politieke klimaat. Tegen het gemak waarmee er over mensen gesproken wordt van wie men geen idee heeft wat ze hebben meegemaakt. ‘Mensen van ver moeten maar ver blijven’. Dat idee, daar vecht ik tegen.”

Deel dit met anderen

Meer persoonlijke verhalen

Ben je vrijwilliger/vluchteling of sympathisant en heb je ook een interessant verhaal? Laat het ons weten!