Jean Peterson geeft voorlichting op basisscholen

Jean Peterson (73): "Het wij-zij-denken, dat kende ik niet"

Jean Peterson stond 34 jaar als onderwijzeres voor de klas. Na haar pensionering geeft Jean voorlichting op basisscholen over vluchtelingen en VluchtelingenWerk.

Priemende vingers

"Weten jullie waarom mensen moeten vluchten?" Jean Peterson (73) staat voor groep acht van basisschool 'Sunte Werfert' in het Gelderse Elst. Een vinger gaat de lucht in. "Oorlog? Ja, dat klopt. Maar dan moet er wel oorlog in het hele land zijn. Daar zijn ze heel streng in." Al dertien jaar geeft Jean voorlichting op basisscholen, over vluchtelingen en VluchtelingenWerk. Het is duidelijk dat ze ooit onderwijzeres was. Ze heeft al snel de volle aandacht van de kinderen.

Het wij-zij-denken

Affiniteit met vluchtelingen heeft ze van jongs af aan. Ze maakte zelf mee hoe het is om met andere ogen bekeken te worden. Op haar vijftiende verruilde ze CuraƧao voor Nederland. "Ik kom uit een multiraciale omgeving. Dat was voor mij normaal. Iedereen leefde langs elkaar heen, maar we zaten elkaar niet in de weg. In Nederland merkte ik voor het eerst dat ik anders was. Dat hele wij-zij-denken, dat kende ik niet."

Steuntje in de rug

Naast voorlichting op scholen geeft Jean ook taalles, voornamelijk aan oudere vluchtelingen. Jean voelt zich verbonden met het 'mens-zijn'. Dat vindt ze in haar vrijwilligerswerk voor VluchtelingenWerk. "Van huis en haard verdreven zijn; je moet wel guts hebben. Een steuntje in de rug, een luisterend oor, dat bied ik ze graag. Het is zo triest dat mensen soms tien jaar ronddwarrelen voordat ze een verblijfsvergunning hebben. Dat ze dan niet gek zijn geworden, vind ik nog steeds onvoorstelbaar."

Deel dit met anderen

Meer persoonlijke verhalen

Ben je vrijwilliger/vluchteling of sympathisant en heb je ook een interessant verhaal? Laat het ons weten!