Julien Oomen

Julien Oomen: "Vrijheid voelt dan even niet zo vanzelfsprekend"

Julien Oomen werkt nu twee jaar als vrijwilliger in het gesloten aanmeldcentrum (AC) op Schiphol, waar vluchtelingen asiel aanvragen. In tegenstelling tot de mensen die hij helpt, loopt hij na een dag in het AC zijn vrijheid tegemoet.

Intensief contact

Het gesloten centrum wordt gerund door de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). VluchtelingenWerk heeft er een kantoortje en spreekkamers om vluchtelingen bij te staan. "De asielprocedure die mensen in het aanmeldcentrum ondergaan, doet soms denken aan een soort afwerkmachine", vertelt Julien. "Je hebt even intensief contact met vluchtelingen en weet vervolgens niet hoe het met ze afloopt."

Kersverse trauma's

Julien biedt vluchtelingen een luisterend oor. "Ik ben in staat om mee te leven en tegelijkertijd gefocust te blijven. De vluchtelingen moet ik voorbereiden op het gehoor van de IND en dat woon ik vervolgens eventueel bij. Ik heb hiervoor diverse cursussen gevolgd bij VluchtelingenWerk en krijg waar nodig begeleiding. Vluchtelingen kunnen rondlopen met kersverse trauma’s en daardoor erg in de war zijn."

Deel dit met anderen

Meer persoonlijke verhalen

Ben je vrijwilliger/vluchteling of sympathisant en heb je ook een interessant verhaal? Laat het ons weten!