Saša Simendić is blij dat hij bij Emplooi terecht kon

Saša Simendić (46), Bosnië-Herzegovina: "Bij Emplooi vond ik begrip"

Ook vluchtelingen die al lang in Nederland zijn, zitten soms nog met vragen over werk. Zoals Saša Simendić (46) uit Bosnië, die na jaren in Nederland bij Emplooi terechtkwam.

In de wacht

Bedachtzaam vertelt hij over 1994, het jaar dat hij vluchtte uit de Bosnische oorlog en als 29-jarige in Nederland kwam. "Twee verloren jaren moest ik wachten op mijn verblijfsvergunning," vertelt Saša Simendić. "De drive om iets te bereiken is bij een vluchteling vaak groter dan bij andere mensen. De vluchteling heeft alles gehad en alles gedwongen verlaten. Ik wilde dus niet wachten maar zo snel mogelijk beginnen met leven. Maar zelfs na mijn verblijfsvergunning stond ik in de wachtstand."

Sloten en sleutels

Saša studeerde tot zijn vlucht natuurkunde in Sarajevo. Het had wat voeten in de aarde voordat hij in Nederland zijn studie kon hervatten. "Instanties zeiden: ‘Je spreekt de taal goed genoeg, ga maar werk zoeken.’ Maar ik kon en wilde meer. Nóg beter Nederlands leren zodat ik naar de universiteit kon. Maar de deuren zaten dicht en ik moest lang wachten als ik ergens aanklopte. Ik besloot er zelf voor te zorgen dat er ergens een deur open ging."

Boekenwijsheid

"Ik leende wetboeken bij de bibliotheek en zocht in vluchtelingenwetten mijn rechten op. Zoals het recht op taalles. Met het wetboek onder mijn arm overtuigde ik het gemeentehuis. Na een half jaar taalles kon ik naar de universiteit in Nijmegen." Saša studeerde na een paar jaar af als natuurkundige en werkte jaren bij Nederlandse topbureaus.

Een warm bad

Verleden jaar stond hij op een kruispunt in zijn loopbaan. "Ik was op zoek naar een nieuwe baan, maar zocht ook naar verdieping en een netwerk. Ik sta vaak toch een beetje aan de zijlijn. Bij Emplooi vond ik begrip, de mensen daar begrijpen je achtergrond. Zij brachten me in contact met de Rotaryclub. Nu ben ik lid van een internationale organisatie die verantwoord bezig is. Naar zo’n vriendenclub was ik echt op zoek."

Deel dit met anderen

Meer persoonlijke verhalen

Ben je vrijwilliger/vluchteling of sympathisant en heb je ook een interessant verhaal? Laat het ons weten!