Taalkoppel Manessa en Ahmed

Manessa Splinter (29): “Als taalcoach hielp ik hem over een drempel heen"

Sinds 2009 zijn binnen het project Taal in Beweging en zijn voorgangers in totaal meer dan 9250 koppels gevormd. Manessa Splinter (29) studeerde vrijetijdsmanagement en werkte tot voor kort in de commerciële sector, maar wilde daarnaast graag vrijwilligerswerk doen. Ze werd taalcoach van Ahmed Alfatlawi (29). “Ik hielp hem over een drempel heen.”

Bang voor contact

Ahmed: “Ik was een paar jaar geleden bang voor het contact met Nederlandse mensen. Bang dat ze me zouden uitlachen, omdat ik de taal niet goed sprak. Of dat ze me niet zouden begrijpen.” Toen hij 25 jaar was, kwam de Irakese Ahmed naar Nederland. Hij was begonnen met inburgeren en volgde Nederlandse les, toen Manessa hem kwam ondersteunen. Naast het oefenen van zinnen uit zijn lesboeken, gingen ze vaak samen op pad. Even naar de markt, iets kopen. Ahmed: “Dan zei Manessa: ‘Ik sta achter je. Als het je niet lukt, dan help ik je’.”

Echte gesprekken voeren

“Ik hielp hem over die drempel heen. Soms vertelde ik hem verhalen en dan moest Ahmed mij laten weten dat hij het begrepen had”, vertelt Manessa. Inmiddels zijn ze anderhalf jaar verder. Ahmed heeft zijn inburgeringscursus gehaald en heeft sinds kort een baan. De taallessen lopen op hun einde. Toch willen ze elkaar blijven zien. Manessa: “Je bouwt toch een vriendschap op. Toen ik begon, moest ik heel langzaam praten tegen Ahmed, nu voeren we echt gesprekken met elkaar.”

Deel dit met anderen

Meer persoonlijke verhalen

Ben je vrijwilliger/vluchteling of sympathisant en heb je ook een interessant verhaal? Laat het ons weten!