Sri Lanka: op weg naar vrede?

Tussen 1983 en 2009 woedt in Sri Lanka een bloedige burgeroorlog tussen Tamils en Singalezen. In mei 2009 wordt er vrede gesloten met de Tamil-rebellen. De situatie is verbeterd maar de democratie is nog erg instabiel. Mensenrechtenschendingen blijven zich voordoen. In 2013 zoeken 142 Sri Lankanen bescherming in Nederland. Wereldwijd zijn er 124.438 vluchtelingen afkomstig uit Sri Lanka.

 • Basisinformatie
  Vlag vlag-Sri-Lanka
  Inwoners 20 miljoen
  Hoofdstad Colombo
  Officiële taal Singalees, Tamil
  Religie Boeddhisme (70%), Hindoeïsme (15%), Christendom (7,5%), Islam (7,5%)
  Bekende Sri Lankanen Michael Ondaatje (schrijver) en M.I.A. (zangeres)

   

 • Geschiedenis

  Singalezen en Tamils tegenover elkaar

  De geschiedenis van de burgeroorlog in Sri Lanka loopt terug tot de periode net na de onafhankelijkheid van het land in de jaren veertig. In Sri Lanka wonen zowel Singalezen als Tamils. In de jaren vijftig worden wetten aangenomen om Sri Lanka te ‘singaliseren’. De roep van Tamils om onafhankelijkheid wordt hierop steeds luider. In 1976 wordt de gewapende groepering The Liberation Tigers of Tamil Eelam (LTTE, ook wel Tamil Tijgers) opgericht.

  Spiraal van geweld

  De Tamil Tijgers plegen terreuraanslagen op Singalese doelwitten, die vaak worden beantwoord met vergeldingsacties van de regeringstroepen. Het land komt in een spiraal van geweld terecht, die uitmondt in een burgeroorlog. 80.000 tot 100.000 mensen komen daarbij om en honderdduizenden Sri Lankanen ontvluchten het gevaar. Uiteindelijk komt in mei 2009 de burgeroorlog ten einde met een regeringsoverwinning op de Tamil Tijgers.

 • Huidige situatie

  Na de beëindiging van de burgeroorlog in mei 2009 is de veiligheidssituatie verbeterd, maar de mensenrechtensituatie niet. Folteringen, verdwijningen en ontvoeringen komen nog in het hele land voor.

  Wie hebben te vrezen voor vervolging?

  • Kritische journalisten en uitgevers van dagbladen en ook politieke tegenstanders van het regime lopen kans te worden gearresteerd en gevangengezet.
  • Personen die verdacht worden van contact met de Tamil Tijgers lopen kans te worden gearresteerd of vastgehouden.
 • Cijfers
  • In 2013 zoeken 142 Sri Lankanen bescherming in Nederland
  • In 2013 wonen in Nederland 11.389 Sri Lankanen waarvan er 4.512 hier zijn geboren
  • Halverwege 2013 zijn er wereldwijd 124.438 vluchtelingen afkomstig uit Sri Lanka
  • 80.216 Sri Lankezen zijn op de vlucht binnen de eigen landsgrenzen (ontheemd)

  Meer informatie

Deel dit met anderen

Gerelateerde items