Babaak vluchtte uit Iran

Babaak (36), Iran: "Ik kon niemand vertrouwen"

"In Iran bestaat alleen de islam. Je mag niet anders denken of anders zijn. Je mag je niet bekeren tot het christendom. Daar kun je de doodstraf voor krijgen."

Naar de hemel

"Net als alle kinderen leerde ik over de koran en de islam. Dat je een plek in de hemel krijgt als je iemand met een ander geloof doodmaakt. Naar zo’n hemel wilde ik niet. Door stiekem naar Amerikaanse programma’s te kijken, leerde ik over andere religies. Zo werd ik christen."

Leven in angst

"Op de universiteit ontmoette ik vier andere christenen. We kwamen regelmatig bij elkaar om te bidden, we moesten dan heel voorzichtig zijn. Als iemand ons zou ontdekken, zouden we worden gedood. Ik leefde altijd in angst, kon niemand vertrouwen.
Op een dag kwamen twee jongens niet opdagen op het afgesproken tijdstip. We belden hun ouders en hoorden dat ze waren opgepakt. Wij lieten alles achter en zijn direct gevlucht. Alle drie gingen we een andere kant op, zonder van elkaar te weten waarheen. Het enige dat telde was veilig zijn. Hoe minder je van de ander wist, hoe beter."

Ondergedoken in de bossen

"Ik zat maandenlang ondergedoken in een huisje in de bossen. Een vriend bracht me eten, ik kon niet naar buiten. Dat was een heel moeilijke tijd. Ik belde een keer met een vriendin in de stad. Zij vertelde dat twee vrienden in de gevangenis zaten en een derde was vermoord. Het was ontzettend moeilijk om weg te gaan uit mijn land, maar er was geen andere mogelijkheid. Ik moest opnieuw vluchten. Ditmaal naar Nederland.
Ik kwam aan op Schiphol en wilde asiel aanvragen. De politie gaf me het adres waar ik me moest melden en een strippenkaart. Daar stond ik, zonder geld en zonder de taal te spreken. Ik voelde me helemaal alleen. Het was extra zwaar omdat ik mijn familie niet kon bellen. Nog steeds niet. Daarmee zou ik hen in gevaar brengen. Ze weten niet eens dat ik ben gevlucht."

Filmpje over Babaak

Bekijk hieronder het filmpje over Babaak

Deel dit met anderen

Meer persoonlijke verhalen

Ben je vrijwilliger/vluchteling of sympathisant en heb je ook een interessant verhaal? Laat het ons weten!