Begeleiding bij integratie: naar een nieuw leven

Eerste hulp van VluchtelingenWerk bij integratie

Vluchtelingen die te horen krijgen dat ze in Nederland mogen blijven, kunnen beginnen met het opbouwen van een nieuw bestaan. Dat is niet altijd even gemakkelijk in het doolhof dat Nederland heet. VluchtelingenWerk helpt hen daarbij.

Test 3.0

Grote rol voor vrijwilligers

Het integratiewerk van VluchtelingenWerk leunt zeer sterk op onze duizenden deskundige vrijwilligers. Zij zijn door het hele land aan de slag om vluchtelingen wegwijs te maken in de Nederlandse samenleving. Medewerkers van regionale stichtingen en ons Landelijk Bureau ondersteunen hen daarbij.

Integratie: uiteenlopende ondersteuning

Integratie is een groot, overkoepelend begrip. Onze vrijwilligers ondersteunen vluchtelingen op veel terreinen: van het inrichten van een woning tot het leren van de taal en het vinden van een baan. Naast deze – meer structurele – hulp, zijn tal van vrijwilligers betrokken bij activiteiten als kookprojecten, interculturele ontmoetingen of kindervakantieweken. Hieronder staan de belangrijkste terreinen.

 • Hoe helpen we met maatschappelijke begeleiding?
   

  Maatschappelijke begeleiding is een kerntaak van onze vrijwilligers. Doel is het voorkomen en oplossen van persoonlijke problemen die de inburgering kunnen belemmeren.

  Onze vrijwilligers helpen

  Vrijwilligers helpen bijvoorbeeld bij het invullen van belastingformulieren, het afsluiten van een verzekering of het leren omgaan met geld. Bekijk het filmpje hiernaast.
  Zelf vrijwilliger worden? Ga naar onze vacatures voor vrijwilligers.

 • Wat doen onze taalcoaches?

  Een taalcoach is een vrijwilliger die een vluchteling helpt bij het oefenen van de Nederlandse taal in de praktijk.

  Activiteiten ondernemen

  Taalcoach en vluchteling ondernemen bijvoorbeeld samen activiteiten. Tijdens een bezoekje aan de bibliotheek, de markt of het museum verenigen ze het aangename met het nuttige: het Nederlands onder de knie krijgen.

  Inburgering versnellen

  Taalcoaches spelen vaak een belangrijke rol in het versnellen van de inburgering van vluchtelingen. Door samen de krant te lezen of over gemeenschappelijke interesses te praten, komen vluchtelingen snel veel over Nederland te weten.
  Zelf vrijwilliger worden? Ga naar onze vacatures voor vrijwilligers. Of lees een interview met een taalcoach.

 • Hoe helpen wij bij inburgering?

  Volgens de Wet inburgering zijn inburgeraars (ook 'nieuwe' vluchtelingen) sinds 2013 zelf verantwoordelijk voor hun inburgering. Binnen drie jaar moeten zij het inburgeringsexamen behalen. Hiervoor moeten zij zelf een passende inburgeringscursus zoeken en een lening aanvragen. Voor veel vluchtelingen is het te ingewikkeld om dit alles zonder hulp te regelen en daarom ondersteunt VluchtelingenWerk hen in veel gemeenten ook bij hun inburgering.

  Informatie in het Nederlands

  Vluchtelingen die moeten inburgeren en een cursus zoeken, moeten hiervoor eerst een lening aanvragen. Daarvoor moeten ze allerlei gegevens invullen en documenten overleggen. De informatie hierover is echter alleen in een paar westerse talen beschikbaar en in het Nederlands op het niveau van het inburgeringsexamen. Daar nieuwkomers nog moeten beginnen met de voorbereiding op dit examenniveau, kunnen ze de informatie dus  meestal niet lezen. Als de lening is toegekend, moeten zij vervolgens ook nog een passende cursus zoeken. De informatie hiervoor is zelfs uitsluitend in het Nederlands.

  Zelf vrijwilliger worden? Ga naar onze vacatures voor vrijwilligers.

Meer informatie

Deel dit met anderen