Huisvesting: van opvangcentrum naar woning

Hoe komt een vluchteling vanuit een asielzoekerscentrum (azc) in een woning terecht? Dat gaat in vier stappen.

 • Stap 1: Het COA bemiddelt

  De weg naar een geschikte woning begint bij de gemeente. Die geeft aan het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA, verantwoordelijk voor de opvang in asielzoekerscentra) door welke huizen er in de gemeente beschikbaar zijn. Deze woningen worden opgenomen in een landelijke database. Het COA gaat vervolgens op zoek naar gezinnen voor wie deze woningen geschikt zijn en draagt hen voor.

 • Stap 2: Bijzondere wensen doorgeven

  De geselecteerde woning kan in principe in een heel ander deel van het land liggen dan het azc waar de toekomstige bewoner momenteel verblijft. Het COA houdt namelijk geen rekening met persoonlijke wensen.

  Bijzondere omstandigheden

  Het COA houdt wel rekening met bijzondere omstandigheden. Werk, onderwijs, doktersbezoek of familieleden in de eerste graad (ouders of kinderen) kunnen geldige redenen zijn om een vluchteling in (de buurt van) een bepaalde gemeente te plaatsen.

  Woning in een straal van 50 kilometer

  De vluchteling moet de bijzondere omstandigheden aantonen met bijvoorbeeld een arbeidscontract, een doktersverklaring of de inschrijving bij een studie. Het COA doet dan zijn best om binnen een straal van 50 kilometer van die gemeente een woning voor de vluchteling te zoeken.

 • Stap 3: De woning bezichtigen en accepteren

  Wanneer de vluchteling de woning krijgt aangeboden, dan heeft hij de gelegenheid deze eerst te bezichtigen. Hij heeft echter weinig keus: tenzij de woning letterlijk niet passend is (het gezin is te groot voor het aantal kamers), moet hij de woning accepteren. Hij kan namelijk niet in het opvangcentrum blijven wonen.

 • Stap 4: De woning inrichten

  De meeste vluchtelingen vluchten halsoverkop. Zij laten al hun spullen achter. Wanneer ze een huis krijgen toegewezen, moeten ze dus helemaal van nul af aan beginnen. Daarom krijgen zij van de gemeente een inrichtingskrediet.

  Geen gift maar lening

  De vluchteling kan met dit geld de meest basale benodigdheden voor het nieuwe huis aanschaffen, zoals een bed, bank, tafel, koelkast en stoelen. Maar ook verf, terpentine en kwasten. Het inrichtingskrediet is geen gift, maar een lening.

Deel dit met anderen