Sierra Leone: fragiele vrede

In de periode na de onafhankelijkheid van Sierra Leone is het er vaak onrustig geweest. Tussen 1991 en 2002 woedt er een bloedige burgeroorlog, die wordt bekostigd uit de handel in ‘bloeddiamanten’. De oorlog is nu voorbij, maar de vrede is fragiel. Vooral vrouwen en jongeren lopen gevaar. In 2013 zoeken 97 Sierra Leonezen bescherming in Nederland.

 • Basisinformatie
  Vlag Vlag Sierra Leone
  Inwoners 6.440.053
  Hoofdstad Freetown
  Officiële taal Engels
  Religie Islam (60%), Christendom (20-30%), Animisme (5-10%)
  Bekende Sierra Leoners Amadu Jah (jazzdrummer en de vader van Neneh Cherry), Ibrahim Kargbo en Gibril Sankoh (voetballers)

   

 • Geschiedenis

  Van onafhankelijkheid naar burgeroorlog

  Sinds Sierra Leone in 1961 onafhankelijk werd van Groot-Brittannië, kampt het land met veel problemen. Politieke onrust, staatsgrepen en economische problemen houden het land in zijn greep. In 1991 breekt een bloedige burgeroorlog uit, waardoor tienduizenden mensen om het leven komen en meer dan twee miljoen mensen op de vlucht slaan.

  Wreedheden en bloeddiamanten

  In de burgeroorlog binden verschillende partijen de strijd aan met de regeringstroepen, waaronder toenmalig president van Liberia Charles Taylor van het National Patriotic Liberation Front (NPFL). Taylor is door het Speciale Hof voor Sierra Leone schuldig bevonden aan oorlogsmisdaden en op 30 mei 2012 veroordeeld tot 50 jaar cel.

  De uiterst wrede oorlog wordt deels gefinancierd met de opbrengsten uit de diamantsmokkel. Vandaar de naam 'bloeddiamanten'. De bekende film Blood Diamond uit 2006 speelt zich af in Sierra Leone.

 • Huidige situatie

  Fragiele vrede, nog veel te verbeteren

  In 2002 komt er een einde aan de burgeroorlog, maar niet aan de problemen. Het is er tegenwoordig relatief rustig en stabiel en er is vooruitgang geboekt op het gebied van vrede, veiligheid en ontwikkeling. Maar de stabiliteit wordt bedreigd door armoede, corruptie, drugssmokkel en hoge werkloosheid onder jongeren. Daarnaast blijven er ernstige tekortkomingen in het justitiële systeem bestaan.

  Erbarmelijke omstandigheden voor vrouwen

  De Sierra Leoneese wet verbiedt discriminatie van vrouwen, maar bijvoorbeeld in de toegang tot onderwijs en gezondheidszorg is daar weinig van te merken. Verkrachtingen worden meer beschouwd als een maatschappelijke norm dan als een strafrechtelijk probleem. Van alle vrouwen in Sierra Leone is ongeveer 90% besneden. Vrouwen die zich verzetten tegen de besnijdenis worden niet beschermd door de overheid. Huiselijk geweld is aan de orde van de dag. Vrouwen zijn naast kinderen de voornaamste slachtoffers van mensenhandel.

  Jongeren in de ban van geheime genootschappen

  In Sierra Leone spelen geheime genootschappen een belangrijke rol. Jongens en meisjes zijn min of meer verplicht om zich aan te sluiten bij zo’n genootschap. Na het doorstaan van gruwelijke inwijdingsrituelen kunnen ze toetreden en wordt de volwassenheid bereikt. Meisjes worden besneden en bij jongens worden littekens gemaakt. Verzet tegen deze rituelen leidt tot meer geweld of simpelweg gedwongen inwijding.

 • Cijfers
  • Halverwege 2013 zijn er wereldwijd 5.734 vluchtelingen uit Sierra Leone
  • Begin 2013 wonen er in Nederland ongeveer 6.000 Sierra Leonezen, waarvan bijna eenderde hier is geboren
  • In 2013 vragen 97 Sierra Leonezen asiel aan in Nederland

  Meer informatie

Deel dit met anderen