Guinee: een geschiedenis van politieke onrust

Sinds de onafhankelijkheid in 1958 is het in Guinee altijd politiek onrustig geweest. Crises, staatsgrepen en chaos zorgen voor veel onveiligheid. De veiligheidssituatie is sinds juni 2010 verbeterd, maar mensenrechtenschendingen zijn daarmee niet verdwenen. Vooral vrouwen en sommige etnische groepen hebben het zwaar. In 2013 zoeken 158 vluchtelingen uit Guinee bescherming in Nederland.

 • Basisinformatie
  Vlag Vlag Guinee
  Inwoners 10 miljoen
  Hoofdstad Conakry
  Officiële taal Frans
  Religie Islam (85%), christendom (10%)

   

 • Geschiedenis

  Van onafhankelijkheid naar democratie?

  Guinee is sinds 1958 een onafhankelijke staat. Daarvoor was het een Franse kolonie. Van 1984 tot 2008 wordt Guinee geleid door de despoot Conté. Pas in 1992 wordt er een meerpartijenstelsel ingevoerd, maar tot echte democratie leidt dit niet. Oppositiekandidaten en hun aanhangers worden geïntimideerd en soms mishandeld. De verkiezingen verlopen meestal frauduleus.

  2006-2009: crisis, chaos en staatsgreep

  De economische crisis van 2006 en 2007 leidt tot grote chaos. Stakingen en protesten die volgen worden met grof geweld neergeslagen. In december 2008 overlijdt president Conté. Daarop neemt een groep jonge militairen onder leiding van kapitein Camara met een staatsgreep de macht over. Op 14 januari 2009 komt er een overgangsregering waarin zowel burgers als militairen zitten.

 • Huidige situatie

  Recente onrust: demonstraties, liquidaties, vrije verkiezingen

  Op 28 september 2009 gaan enkele tienduizenden Guineeërs in Conakry de straat op om te demonstreren tegen Camara. Politie en leger grijpen hard in: meer dan 150 mensen komen om het leven, meer dan duizend personen raken gewond en tientallen vrouwen worden verkracht.

  Op 3 december 2009 wordt president Camara in Conakry vermoord. Eind 2010 de eerste vrije presidentsverkiezingen plaats, maar die monden uit in politiek en etnisch geweld met tenminste tien doden en 200 gewonden tot gevolg. Op 2 december 2010 wordt Condé beëdigd als president van de Republiek Guinee.

  Huidige situatie beter, maar niet goed

  Sinds juni 2010 is de veiligheidssituatie in zijn algemeenheid verbeterd. Dat neemt niet weg dat het land nog steeds te maken heeft met ernstige schendingen van de mensenrechten.

  Groepen waarvoor gevaar dreigt

  • Vrouwen zijn vaak slachtoffer van geweld, waaronder verkrachting. Ook komt besnijdenis bij vrouwen op grote schaal voor. Hoewel genitale verminking in Guinee bij wet verboden is, is meer dan 95% van de vrouwen besneden.
  • Er zijn doorlopend conflicten tussen verschillende religieuze of etnische groepen. Geweld tegen de Peul komt veel voor.
  • Homoseksuelen lopen gevaar. Daders van geweld worden vaak niet vervolgd en gestraft door de overheid.
 • Cijfers
  • Begin 2014 zijn er wereldwijd 14.594 Guineese vluchtelingen
  • In Nederland wonen bijna 3.948 Guineeërs, waarvan eenderde hier is geboren
  • In 2013 vragen 158 vluchtelingen uit Guinee asiel aan in Nederland

  Meer informatie

Deel dit met anderen