Eritrea: onderdrukking en eindeloze dienstplicht

De meeste Afrikaanse asielzoekers in Nederland zijn, na Somalië, afkomstig uit Eritrea. Het land kent een van de meest onderdrukkende regimes ter wereld. Kritiek op de regering is verboden en tegenstanders worden gearresteerd. De dienstplicht, die meer dan tien jaar kan duren, is voor velen een reden om te vluchten. Wie het land probeert te ontvluchten loopt kans om aan de grens te worden neergeschoten. In 2013 vragen 978 Eritreeërs asiel aan in Nederland. In de eerste helft van 2014 zijn dat er 3.495.

 • Basisinformatie
  Vlag Vlag Eritrea
  Inwoners 5,6 miljoen
  Hoofdstad Asmara
  Officiële taal Elke bevolkingsgroep in Eritrea spreekt een eigen taal. Tigrinya en Tigre worden het meest gesproken.
  Religie Islam en christendom

   

 • Geschiedenis

  Oorlog met Ethiopië

  Na jaren van kolonisatie door Italië werd Eritrea in 1941 een Brits protectoraat. Vanaf 1950 vormde Eritrea samen met Ethiopië een federatie, totdat Ethiopië Eritrea in 1962 annexeerde als provincie. Hierna brak een jarenlange strijd uit, die in 1993 leidde tot de onafhankelijkheid van Eritrea. Dit betekende echter niet dat er een einde kwam aan het geweld: in 1998 brak er opnieuw oorlog uit met Ethiopië. Deze eindigde met een vredesakkoord in 2000.

 • Huidige situatie

  Onderdrukkend regime

  In Eritrea is het sinds 2000 relatief rustig. Wel zijn er spanningen aan de grenzen met buurlanden Djibouti en Ethiopië . Eritrea wordt geregeerd door een van de meest onderdrukkende regimes ter wereld. Sinds 1993 zijn er geen nationale verkiezingen meer gehouden. Kritiek op de regering is verboden.

  Oneindige dienstplicht

  Veel mensen ontvluchten Eritrea vanwege de in de praktijk eindeloos durende dienstplicht. Officieel duurt deze 18 maanden, maar in de praktijk kan dit oplopen tot meer dan tien jaar. Daarnaast blijft men tot een leeftijd van 50 jaar als reservist dienstplichtig. Tot die tijd is het in principe niet mogelijk een visum te krijgen om het land te kunnen verlaten. Deserteurs en dienstweigeraars worden wreed bestraft en ook familieleden van dienstplichtontduikers lopen het risico te worden opgepakt.

  Land op slot

  Eritreeërs mogen hun land niet verlaten zonder toestemming van de Eritrese autoriteiten. Ze moeten eerst een uitreisvisum aanvragen. In de praktijk krijgt bijna niemand zo’n uitreisvisum. Wie het land illegaal probeert te ontvluchten loopt de kans te worden neergeschoten. Toch weerhoudt dit duizenden er niet van het land te verlaten. Omdat mensen die Eritrea illegaal hebben verlaten bij terugkeer naar hun land groot gevaar lopen, kunnen zij asiel krijgen in Nederland.

  Wie hebben te vrezen voor vervolging?

  • Oppositieleden lopen groot risico om te worden opgepakt en slachtoffer te worden van marteling en mishandeling.
  • Persvrijheid ontbreekt vrijwel, kritische journalisten lopen gevaar.
  • Religieuze minderheden worden vervolgd.
  • Deserteurs, dienstweigeraars en hun familie lopen kans te worden opgepakt en mishandeld.
 • Cijfers
  • In 2013 vragen 987 Eritreeërs asiel aan in Nederland.
  • In 2013 wonen in Nederland 2.133 Eritreeërs waarvan er 428 hier zijn geboren.
  • Eind 2014 zijn er wereldwijd 195.137 Eritreeërs op de vlucht.

  Meer informatie

Deel dit met anderen