Schenken met belastingvoordeel

Doneren kan ook belastingvrij via een notariële akte of een periodieke schenking. Afhankelijk van je inkomen, krijg je namelijk tot 52 procent van je gift terug via de Belastingdienst. Als je dat wilt, kun je dit geld ten goede laten komen aan VluchtelingenWerk.

Met jouw steun geef je vluchtelingen een kans op een leven in veiligheid. Een leven zonder angst om vervolgd te worden voor geloof, afkomst of politieke overtuiging. Door je steun voor minimaal vijf jaar vast te leggen, maak je langlopende projecten mogelijk en geef je VluchtelingenWerk Nederland de zekerheid dat we ook in de toekomst voor vluchtelingen kunnen blijven opkomen. Lees hieronder meer over doneren met belastingvoordeel.

 • De voordelen op een rij
  • Je kunt meer bijdragen zonder dat het je extra geld kost;
  • Bedragen kleiner dan 1 procent van je jaarinkomen zijn ook fiscaal aftrekbaar;
  • Je maakt langlopende projecten mogelijk;
  • Sinds 1 januari is geen tussenkomst van een notaris meer nodig, het is dus zo geregeld.
 • Een rekenvoorbeeld

  Een rekenvoorbeeld bij een inkomstenbelastingtarief van 42 procent:
   

    Zonder overeenkomst Met overeenkomst of akte
  Jaarlijkse schenking € 120 € 206
  Teruggave belasting € 0 € 86
  Jouw netto schenking € 120 € 120
  • Bereken de belastingaftrek van je periodieke gift op deze pagina.
 • Hoe werkt het?

  Omdat de Nederlandse overheid het geven aan erkende goede doelen wil stimuleren, kun je je gift van de belasting aftrekken. Dat kan als je minimaal vijf jaar lang wil geven. Voorheen moest dit vastgelegd worden in een notariële akte, maar sinds 1 januari 2014 is dat niet meer nodig. Je kunt simpelweg het formulier invullen en opsturen. Je vindt dit formulier bij 'Je belastingvrije periodieke gift regelen'.

  Als je je prettiger voelt door de overeenkomst door een notaris te laten opstellen kan dat ook nog. Bij een minimale jaarlijkse gift van € 125 neemt VluchtelingenWerk de kosten hiervan voor haar rekening. Kijk hiervoor ook hieronder bij 'Je belastingvrije periodieke gift regelen'.

 • Je belastingvrije periodieke gift regelen

  Je kunt op drie manieren belastingvrij schenken:

  Periodieke gift zelf overmaken

  Vul het formulier van de Belastingdienst in en stuur het naar ons op. Ons adres is:

  VluchtelingenWerk Nederland
  Antwoordnummer 10096
  1000 PA  Amsterdam

  Na ontvangst van de formulieren vullen wij onze gegevens in en sturen wij vervolgens de voor jou bestemde exemplaren (voor de schenker) weer terug.

  Periodieke gift met automatische incasso

  Wil je VluchtelingenWerk machtigen de giften automatisch af te schrijven? Vul zowel de 'Overeenkomst periodieke gift in geld' als de betalingsvolmacht van de Belastingdienst in en stuur het naar ons op. Ons adres is:

  VluchtelingenWerk Nederland
  Antwoordnummer 10096
  1000 PA  Amsterdam

  Na ontvangst van de formulieren vullen wij onze gegevens in en sturen wij vervolgens de voor jou bestemde exemplaren (voor de schenker) weer terug.

  Periodieke gift vast laten leggen door een notaris

  Hoewel het niet meer nodig is, kan het zijn dat je het liever via de notaris regelt. Je kunt nog steeds je gift met een notariële akte laten vastleggen. Bij een minimale jaarlijkse gift van € 125 betalen wij de kosten voor de notaris.

   

  Heb je nog vragen? Bel dan onze donateursservice op telefoonnummer (020) 346 72 07 of stuur ons een e-mail.

 • Meer informatie

Deel dit met anderen