• dinsdag 27 mei 2014

  Opiniestuk: Van fort Europa naar gastvrij Europa

  Meer dan 2,5 miljoen Syrische mannen, vrouwen en kinderen zijn hun land ontvlucht. Buurlanden Jordanië, Libanon, Turkije en zelfs Irak vangen de meesten van hen op. Slechts 3 procent lukt het om Europa te bereiken. Hoe kan dat toch?

  Lees verder

Meer opiniestukken

 • maandag 19 augustus 2013

  Gevangenis

  De reportage 'Kritiek? We doen het hier goed' (Binnenland, 14 augustus) geeft een reëel beeld van het detentiecentrum Schiphol. Ook wij van VluchtelingenWerk Nederland zijn met onze vrijwilligers aanwezig in dit detentiecentrum en bieden onafhankelijke hulpverlening.

 • dinsdag 13 augustus 2013

  Nederland moet Syrische vluchtelingen opnemen

  Hofland stelt in zijn column 'Vluchtelingenramp' (NRC, 7 augustus) dat wanneer de regering besluit een paar duizend Syrische vluchtelingen op te nemen, de hel in de media en vooral op internet zou losbarsten. De regeringspartijen zouden worden gedecimeerd.

 • donderdag 5 juli 2012

  Voor de derde maal tenten in Ter Apel

  Steeds meer mensen zijn om redenen van humaniteit tegen het op straat zetten van uitgeprocedeerde asielzoekers. De overheid beweert dat er een sluitend systeem is en dat op straat leven een eigen keuze is: wie meewerkt komt niet op straat. De praktijk is anders.

 • donderdag 31 mei 2012

  Minister Leers trek Europa weer in

  Minister Gerd Leers voor Immigratie, Integratie en Asiel bezocht deze week het vluchtelingenkamp Kakuma in Kenia. In deze en andere kampen is het leven zo uitzichtloos dat hervestiging van vluchtelingen in bijvoorbeeld een westers land de enige oplossing is.

 • woensdag 15 december 2010

  Een 'streng maar rechtvaardig' asielbeleid? Niet bepaald!

  In het regeerakkoord staat dat vluchtelingen in Nederland altijd op bescherming kunnen rekenen. Maar wie de maatregelen rond asiel en integratie leest, krijgt een heel ander beeld. Streng maar rechtvaardig? Nee. Het beleid wordt té streng, vindt VluchtelingenWerk Nederland.

 • maandag 29 november 2010

  Nederland voert uit, maar Europees Hof checkt

  Met de stelling dat het aan Nederland is te bepalen wie wel en niet in Nederland wordt toegelaten (en niet aan een stel buitenlandse rechters in Straatsburg), geeft Baudet in de Volkskrant van 20 november een ietwat simplistische weergave van het Nederlandse asielbeleid. Hoe zit het echt?

Pagina's